Saturday, April 16, 2011

M.I.A. dolazi na Exit festival 8. jula


Bolja nego ikad, umetnički zrelija M.I.A. konačno dolazi kod nas, s novim albumom!
Od svog prvog pojavljivanja na globalnoj muzičkoj sceni, M.I.A. je zaintrigirala publiku i svrstala se u najtraženije mlade izvođače, a ove godine, i slobodno možemo reći, kad je najpotrebnije, ima priliku da glavnu festivalsku binu pomera sa svojim prepoznatljivo eksperimentalnim dens i hip hop ritmovima i melodijama. Iza ovog zvučnog i snažnog alijasa nalazi se Mathangi “Maya” Arulpragasam, “Missing In Action”, bombastična Londonka čije poreklo sa Šri Lanke predstavlja samo jedan od uticaja kako na njeno umetničko stvaralaštvo tako i na društveni aktivizam.

Već sa svojim prvim singlovima Galang i Sunshowers iz 2004-te postiže veliki uspeh, a ujedno i nominacije za Academy Awards, Grammy i Mercury Prize, nakon čega je 2005-te usledio debi album Arular koji je dobio ime po njenom ocu, tamilskom političkom aktivisti. Njen drugi album, ovoga puta nazvan po majci, Kala, dostiže zlatni tiraž u Kanadi i SAD, srebrni u V. Britaniji, a singlovi Boys i Paper Planes postaju top ten favoriti u SAD za 2008-u godinu. U julu 2010-te godine izbacuje i treći album pod imenom Maya gde sarađuje sa imenima kao što su Rusko, Blaqstarr, Diplo i Switch i koji odiše dabstep basovima i inspirisan je tehnološkim promenama u svetu.

M.I.A. je svojim stavom i upečatljivim tekstovima već ustoličila sebe kao idola među tinejdžerkama ali je takođe od strane magazina Esquire 2008. godine svrstana među 75 najuticajnijih ličnosti 21-og veka, dok ju je magazin Time 2009. godine na godišnju uvrstio u najuticajnije ličnosti za tu godinu, a ovog Exit-a ćete moći i sami da se uverite zbog čega.
Izvor exitfest.org

No comments:

Post a Comment