Monday, February 7, 2011

Jeff Chang - Ne može da stane neće da stane


U domaćim knjižarama potražite izdanje knjige Jeff Chang-a "Ne može da stane neće da stane".

O knjizi:

"Iskovan u vatrama Bronxa i Kingstona, hip-hop je postao esperanto mladalačke pobune i pokret koji određuje čitavu generaciju. U vremenu nakon pokreta za građanska prava, određenom deindustrijalizacijom i globalizacijom, hip-hop je iskristalisao višerasni, multikulturalni generacijski pogled na svet i preobrazio američku politiku i kulturu. Ta priča epskih razmera, međutim, do pojave ove knjige nikada nije ispričana na ovaj način. Od bandi s kraja šezdesetih do ikona novog milenijuma, od organizacija Ghetto Brothers i Universal Zulu Nation do hip-hop aktivista, „Ne može da stane neće da stane“ širinom, dovitljivošću i stilom predstavlja hip-hop generaciju u njenoj celokupnoj bedi i sjaju.
Zasnovana na originalnim intervjuima sa DJima, b-boysima, rapperima, crtačima grafita, društvenim aktivistima i članovima bandi, uz nezaboravne portrete mnogih preteča, osnivača i odmetnika hip-hopa – među kojima su DJ Kool Herc, Afrika Bambaataa, Chuck D i Ice Cube – knjiga „Ne može da stane, neće da stane“ beleži događaje, ideje, muziku i umetnost koji su obeležili uzdizanje hip-hop generacije iz pepela šezdesetih ka novom milenijumu. Ovo je moćna kulturološka i društvena istorija završetka američkog veka i provokativan pogled u novi svet koji je stvorila hip-hop generacija".

Knjiga se bavi i hip-hop kulturom i hip-hop muzikom ali njen cilj nije, recimo, pobrojavanje svih mogućih albuma ili određivanje najboljih rappera, već prikaz razvoja tzv. "hip-hop generacije" u SAD, odnosno razvoja hip-hopa kao generacijskog pokreta. Dakle, reč je o, pre svega, hip-hopu kao pokretu omladine iz ugroženih urbanih sredina SAD od početka 70ih godina do kraja prošlog veka, njegovom uobličavanju pod uticajima svih društvenih kretanja i odluka državnih institucija koje su oblikovale živote mladih koji su razvili i razvijaju hip-hop kao svoj izraz. Knjiga uz to načelno govori o širenju hip-hopa po celom svetu, unutrašnjim previranjima u okviru hip-hop generacije i, uopšte, ličnostima i događajima koji su omogućili stvaranje "hip-hop generacije".

Kao što je autor Jeff Chang skromno naglasio u mnoštvu intervjua, a kako sugeriše i podnaslov knjige - "Jedna istorija hip-hop generacije" (A History of the Hip-Hop Generation) - ova knjiga ne pretenduje na to da bude jedini prikaz istorijskog razvoja hip-hop generacije, niti je autor smatra najboljom mogućom. Ljudi iz hip-hopa, čitaoci i kritičari su, međutim, svojim komentarima izdvojili ovu knjigu kao najcelovitiji i najživotniji prikaz razvoja hip-hopa ikada.

Skinite mixtape DJ Icewatera i DJ D-Sharp na Buzzin' blogu, mix prati izlaganje u knjizi. Pored muzike, u okviru mixa su delovi Changovih intervjua sa Chuck D-em, Afrikom Bambaatom i dr, dok delove knjige čitaju MC-evi Solesides/Quannum ekipe - Lyrics Born, Lateef the Truth Speaker, Gift of Gab i Joyo Velarde.

Download Mixtape

No comments:

Post a Comment